Gentlemännen utan skuggor

1978 köpte den svenske förläggaren Herr Otto Ax ett gammal opublicerat manusskript av en brittisk kollega. Det var skrivet under pseudonymen HG Lovehouse och beskrevs som "A manuscript for home theater" skrivet någon gång på tjugotalet. Herr H O Axs förlag gick dock omkull innan manuskriptet någonsin hann publiceras. Nästan trettio år senare dök det upp igen och kom att synas noggrannare.

Manuskriptet förefaller vara ett samarbete mellan HP Lovecraft och PG Wodehouse i tanke om att skapa vad de kallar för; ett Commedia del Arte inspirerat kammarspel för vardagsrummet eller klubben. Roller och miljöer liknar mest Jeeves och Wooster i Dunwich och det är förberett nästan som dagens rollspel.

Tanken är att deltagarna får varsin roll för varje akt. Rollerna är karikatyrer och har ett tiotal fraser var, resten uppmuntras att improviseras. utöver dem har en sjätte person rollen av "kören". Namnet kör var hämtat från den gamla grekiska teatern. Hon (författarna resonerar att damer är mer passade för rollen, då de har en vildare fantasi och är mer dugliga att hantera flera saker samtidigt) inleder scenerna med en beskrivning av scenen och spelar även mindre roller om sådana erfordras. Det är också hennes uppgift att dra ridån när scenen är över.

På Stockholms Spelkonvent 2008 har vi glädjen att för första gången presentera det första av HG Lovehouse manuskript, ett hemmadrama för tre sällskap, eller en kväll på klubben med sex herrar (dock kommer två av herrarna få ikläda sig kvinnliga roller). Manuskriptet är kallat "Gentlemännen utan skuggor".

G. Söderberg
redaktör

Scenario

till huvudsidan